Obsah článku
Triphala je tradiční detoxikační směs indických bylin, které podporují přirozenou detoxikací těla. Je hojně užívána v Ajurvédě (tradiční indické medicíně).
Účinky bylin
- Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) přispívá k optimální činnosti střevního traktu u citlivých osob
- Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula) příznivě působí na očistu žaludečně-střevního systému
- Vrcholák myrobalánový (Terminalia bellirica) pozitivně ovlivňuje trávení a střevní peristaltiku
- Indický angrešt (Emblica officinalis) harmonizuje činnost trávicí soustavy
- Kurkuma (Curcuma longa) udržuje zdravý komfort zažívacího traktu
Složení
- Lékořice lysá (glycyrrhiza glabra)
- Vrcholák tříslovinný (terminalia chebula)
- Vrcholák myrobalánový (terminalia bellirica)
- Indický angrešt (emblica officinalis)
- Kurkuma – Indický šafrán (curcuma longa)
- Voňatka citronová (cymbopogon citratus)
- Vitánie snodárná (withania somnifera)
- Chebule srdčitá (tinospora cordifolia)
Příprava
Jednu čajovou lžičku bylinné směsi (cca 2 g) nechte 3 – 5 minut povařit nebo přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat, doporučené dávkování 3 – 4 šálky za den.
Užívání
Tradiční příprava himálajských bylin je alespoň 3–5 minut povařit. Pokud je používáme jako prostředek k optimalizaci těla i duše. Takto připravený odvar má silnější působení, než nálev (pouhé zalití). Chuť je jemnější. Lépe se ovlivní i naše trávení, které je důležité pro správné vstřebávání prospěšných výtažků z bylin. „Čaje“ pijeme jako součást pitného režimu dokud nedojde ke zlepšení funkcí těla. Po spotřebování každého balení si dejte krátkou cca týdenní pauzu a poté opět začněte užívat.
Pro zajištění správného působení prosím nepřidávejte jakákoliv sladidla (ani med). Byliny mají své vlastní chutě. Triphala je dokonce přirozeně docela sladká.
Zdroj: http://www.everest-ayurveda.cz/e-shop/himalajske-ajurvedske-caje/travici-soustava/triphala