Triphala je tradiční detoxikační směs indických bylin, které podporují přirozenou detoxikací těla. Je hojně užívána v Ajurvédě (tradiční indické medicíně).

Účinky bylin

  • Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) přispívá k optimální činnosti střevního traktu u citlivých osob
  • Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula) příznivě působí na očistu žaludečně-střevního systému
  • Vrcholák myrobalánový (Terminalia bellirica) pozitivně ovlivňuje trávení a střevní peristaltiku
  • Indický angrešt (Emblica officinalis) harmonizuje činnost trávicí soustavy
  • Kurkuma (Curcuma longa) udržuje zdravý komfort zažívacího traktu 

Složení

  • Lékořice lysá (glycyrrhiza glabra)
  • Vrcholák tříslovinný (terminalia chebula)
  • Vrcholák myrobalánový (terminalia bellirica)
  • Indický angrešt (emblica officinalis)
  • Kurkuma – Indický šafrán (curcuma longa)
  • Voňatka citronová (cymbopogon citratus)
  • Vitánie snodárná (withania somnifera)
  • Chebule srdčitá (tinospora cordifolia)

Příprava

Jednu čajovou lžičku bylinné směsi (cca 2 g) nechte 3 – 5 minut povařit nebo přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat, doporučené dávkování 3 – 4 šálky za den.

Užívání

Tradiční příprava himálajských bylin je alespoň 3–5 minut povařit. Pokud je používáme jako prostředek k optimalizaci těla i duše. Takto připravený odvar má silnější působení, než nálev (pouhé zalití). Chuť je jemnější. Lépe se ovlivní i naše trávení, které je důležité pro správné vstřebávání prospěšných výtažků z bylin. „Čaje“ pijeme jako součást pitného režimu dokud nedojde ke zlepšení funkcí těla. Po spotřebování každého balení si dejte krátkou cca týdenní pauzu a poté opět začněte užívat.

Pro zajištění správného působení prosím nepřidávejte jakákoliv sladidla (ani med). Byliny mají své vlastní chutě. Triphala je dokonce přirozeně docela sladká.

Zdroj: http://www.everest-ayurveda.cz/e-shop/himalajske-ajurvedske-caje/travici-soustava/triphala